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SWH MA COVID-19 Telehealth Provider Q&A 

Question Answer 
What is telehealth? The traditional CMS definition of telehealth is: 

“…the transmission of a patient's medical information from an originating site 
to the physician or practitioner at the distant site. The physician or practitioner 
at the distant site can review the medical case without the patient being 
present. An asynchronous telecommunications system in single media format 
does not include telephone calls, images transmitted via facsimile machines 
and text messages without visualization of the patient.  

For more information, visit 42 CFR 410.78 at: 
https://www.law.cornell.edu/cfr/text/42/410.78. 

The traditional Federal Medicaid definition of telemedicine is: 

“permitting two-way, real time interactive communication between the 
patient, and the physician or practitioner at the distant site. This electronic 
communication means the use of interactive telecommunications equipment 
that includes, at a minimum, audio and video equipment. 

Telemedicine is viewed as a cost-effective alternative to the more traditional 
face-to-face way of providing medical care (e.g., face-to-face consultations or 
examinations between provider and patient) that states can choose to cover 
under Medicaid. This definition is modeled on Medicare's definition of 
telehealth services (42 CFR 410.78). Note that the federal Medicaid statute 
does not recognize telemedicine as a distinct service.”  

For more information, visit: 
https://www.medicaid.gov/medicaid/benefits/telemedicine/index.html. 

What has changed for 
telehealth? 

MassHealth has issued guidance in the form of three bulletins: 289, 290 and 
291.  

MassHealth will permit qualified providers to deliver clinically appropriate, 
medically necessary MassHealth-covered services to MassHealth members via 
telehealth (including telephone and live video) in accordance with the 
standards set forth in Appendix A and notwithstanding any regulation to the 
contrary, including the physical presence requirement at 130 CMR 
433.403(A)(2). 

MassHealth is not imposing specific requirements for technologies used to 
deliver services via telehealth and will allow reimbursement for MassHealth 
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covered services delivered through telehealth so long as such services are 
medically necessary and clinically appropriate and comport with the guidelines 
set forth in Appendix A. Providers are encouraged to use appropriate 
technologies to communicate with individuals and should, to the extent 
feasible, ensure the same rights to confidentiality and security as provided in 
face-to-face services. Providers must inform members of any relevant privacy 
considerations. 

Rates of payment for services delivered via telehealth will be the same as rates 
of payment for services delivered via traditional (e.g., in-person) methods set 
forth in the applicable regulations. Providers must include Place of Service 
Code 02 when submitting a claim for services delivered via telehealth.  

For more information please see the MassHealth link on the last page of this 
document.  

CMS has broadened access to Medicare telehealth services so that 
beneficiaries can receive a wider range of services from their doctors without 
having to travel to a health care facility.  

For more information please refer to the CMS provider fact sheet for 
telehealth link on the last page of this document.  

Where can I find updated 
provider communications 
regarding COVID-19? 

Please review the C19 memo to providers, Senior Whole Health placement 
process, 90-day hold on PA notice and the MassHealth fax blast documents 
provided by SWH posted on our provider website at 
https://www.seniorwholehealth.com/home/providers-massachusetts 

When do the special 
telehealth exceptions and 
measures outlined in this 
document take effect and 
how long will they remain in 
effect? 

As a plan we are following the MassHealth and CMS guidelines which will stay 
in place while the federal emergency is in effect or until state guidance 
changes. We will share any updates via fax blast and our website. 

Due to COVID-19, many of 
my patients are 
sick/quarantined/at high 
risk or simply don’t want to 
come in for a session…  

We encourage you to use telehealth and strongly suggest that you use a 
HIPAA-compliant telehealth platform (real-time, interactive audio and video). 

Can I conduct outpatient 
sessions with SWH MA 
members virtually/via 
computer using a HIPAA-
compliant platform?  

Yes, however, considering the COVID-19 crisis and member access issues, you 
may have to utilize other methods such as FaceTime or Skype in order to 
ensure the member gets the help they need (see question directly below for 
guidance on NON-HIPAA-compliant methods).  
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How should I bill this? 

Medicare coverage: 

• CMS will pay clinicians to provide telehealth services for Medicare
beneficiaries across the country.

• Telehealth services for common office visits, mental health counseling, and
preventive health screenings will be covered.

• Telehealth services can be conducted from the beneficiaries’ home.
• Telehealth methods include phone, video chat, and online patient portals.
• Doctors, nurse practitioners, clinical psychologists and licensed clinical

social workers will be able to offer telehealth to Medicare beneficiaries.

Please see the CMS link located on the last page of this document for billing 
information.  

Can I conduct outpatient 
sessions with Senior Whole 
Health members via 
telephone or a non-HIPAA-
compliant method (e.g., 
Skype or FaceTime)?  

How should I bill this? 

We strongly suggest that you use a HIPAA-compliant telehealth platform, 
which includes both audio and video. (See below for further instruction on 
telehealth platforms.) However, if this is impossible due to the COVID-19 crisis, 
you may use telephone or a non-public method such as Skype or FaceTime for 
sessions. Note: Public-facing sites such as Facebook Live, TikTok, Twitch, 
YouTube, etc., should NEVER be used for telehealth. 

MassHealth will reimburse physicians for clinically appropriate, medically 
necessary telephone evaluations through the following CPT codes for 
physicians:   

• 99441
• 99442
• 99443

For qualified non-physicians: 
• 98966
• 98967
• 98968

Please see the MassHealth link on the last page of this document for billing 
information.  

Can I conduct outpatient 
sessions with SWH MA 
members via text?  

No, sessions via text message are not permissible. 

Will you support outpatient 
sessions via telephone 
under all plans/products?  

Yes, during this crisis, we are we are following the CMS guidelines and are 
waiving our normal protocols to allow providers to provide and bill sessions by 
telephone.  

Do I need an addendum in 
place to bill telephone 
sessions? 

No, a contract addendum is not necessary to bill during this COVID-19 crisis. 
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Are there specific 
telephonic codes I should 
use? 

Please see the MassHealth and CMS links in order to bill the appropriate 
covered services.  

I’m sick and/or quarantined 
and can’t see patients at all. 
What should I do to ensure 
my patients get the care 
they need? 

If you are unavailable to care for your patients but have an alternate plan in 
place for your practice you should notify SWH provider relations at 
1-855-838-7999 to ensure members are directed accordingly.

Can I conduct medication 
management/prescribing 
via telehealth or telephone? 

If you are an MD contracted to provide these services, yes you may. 

If you provide the service using a HIPAA-compliant telehealth platform, bill 
using the GT or 95 modifier and place of service 02. 

If you use a NON-HIPAA-compliant platform due to the crisis situation or 
member access issues, bill using the GQ modifier and place of service 02. Note: 
Public-facing sites such as Facebook Live, TikTok, Twitch, YouTube, etc., should 
NEVER be used for telehealth. 

How do I become a 
telehealth provider? 

During this crisis, you can begin to deliver telehealth services immediately. We 
encourage you to use a HIPAA-compliant telehealth platform. Bill with the GT 
or 95 modifier and place of service 02. Visit www.seniorwholehealth.com for 
more information. 

Do you require that I use a 
specific telehealth 
platform? 

No, a variety of HIPAA-compliant platforms are available, and you may use any 
of those (American Well, Clocktree Health, Theralink, etc.).  

Can I use Skype or FaceTime 
for telehealth sessions?  

We highly suggest using a telehealth platform that is HIPAA-compliant, 
however during this crisis we want members to receive the help they need, so 
you may use these methods – only on a temporary basis – to ensure patient 
needs are met. Bill using the GQ modifier and place of service 02.  

Note: Public-facing sites such as Facebook Live, TikTok, Twitch, YouTube, etc., 
should NEVER be used for telehealth. 

Are there any changes to 
the telehealth codes or 
extension of codes?  

For telehealth billing information please visit the MassHealth and CMS links 
located on the last page of this document.  

During this crisis, do I still 
need to obtain 
preauthorization for 
services (inpatient or 
outpatient) that normally 
require it?   

From March 23 through June 23, 2020, Senior Whole Health is implementing  a 
90-day suspension of prior authorization for discharge to home health,
rehabilitation (Rehab) and skilled nursing facilities (SNF) following an inpatient 
admission. 

Details can be found at www.swhma.com 
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Do all existing 
documentation, licensing 
and requirements to 
provide services remain in 
effect? 

We are following State and National Accreditation standards as it relates to 
extensions on recredentialing. 

During this crisis, are you 
relaxing your site visit 
requirements or timelines 
for recredentialing? 

We are following State and National Accreditation standards as it relates to 
extensions on recredentialing. If you have specific questions please contact 
provider relations at 1-855-838-7999 or 
SWHProviderRelations@molinahealthcare.com. 

During this crisis, will you 
broaden the provider types 
who can submit certain 
services?  

No, providers must continue to practice within their scope of services. 

Whom can I contact for 
more information or specific 
questions about my 
concerns or patients’ 
needs? 

Please call provider relations  at 1-855-838-7999. 

How do you intend to 
update providers on your 
approach to COVID-19?  

We will post information on our website at www.seniorwholehealth.com 

We also may send periodic updates via email or fax. Please ensure your 
contact information is up to date by checking our online provider search 
tool. If your information needs to be updated please notify provider relations 
at SWHProviderRelations@molinahealthcare.com.  

Facility-specific Q&As 

Question Answer 
Can I provide attending physician 
services to members in inpatient 
settings via telehealth or telephone? 

Yes, during this crisis we will allow provision and billing of attending 
physician services via telehealth, if you are delivering the same 
service via a telehealth platform – i.e., the same frequency and 
intensity of service, using the same attending codes. If you provide 
the service using a HIPAA-compliant telehealth platform, bill using the 
GT or 95 modifier and place of service 02. 

If you use a NON-HIPAA-compliant platform due to the crisis situation 
or member access issues, bill using the GQ modifier and place of 
service 02. Note: Public-facing sites such as Facebook Live, TikTok, 
Twitch, YouTube, etc., should NEVER be used for telehealth. 

[MCC of VA: DMAS is waiving the requirement that provider staff 
must be with the patient at the originating site in order to bill DMAS 

mailto:SWHProviderRelations@molinahealthcare.com
mailto:SWHProviderRelations@molinahealthcare.com
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for the originating site facility fee. During the current emergency, 
DMAS will allow the home as the originating site.] 

During this crisis we will allow provision and billing of attending 
physician services via telehealth, but not over the phone. If you 
provide the service using a HIPAA-compliant telehealth platform, bill 
using the GT or 95 modifier and place of service 02.] 

If you use a NON-HIPAA-compliant platform due to the crisis situation 
or member access issues, bill using the GQ modifier and place of 
service 02.  

Note: Public-facing sites such as Facebook Live, TikTok, Twitch, 
YouTube, etc., should NEVER be used for telehealth. 

Can I provide IOP or PHP via 
telehealth? 

Yes, during this crisis you may, if you are delivering the same service 
via a telehealth platform – i.e., the same frequency and intensity of 
service, using the same IOP and PHP codes. If you provide the service 
using a HIPAA-compliant telehealth platform, bill using the GT or 95 
modifier and place of service 02. 

If you use a NON-HIPAA-compliant platform due to the crisis situation 
or member access issues, bill using the GQ modifier and on the CMS-
1500 also use place of service 02.  

Note: Public-facing sites such as Facebook, TikTok, Twitch, YouTube, 
etc., should NEVER be used for telehealth. 

HOWEVER, if you aren’t delivering IOP or PHP, and you are not 
contracted as an outpatient provider but the member requires 
outpatient care, contact provider services at 1-855-838-7999 so we 
can refer them to an outpatient provider. 

If you are contracted for outpatient care, you may bill the outpatient 
service using the GT or 95 modifier and place of service 02 (HIPAA-
compliant platform). If you use a NON-HIPAA-compliant platform due 
to the crisis situation or member access issues, bill using the GQ 
modifier and place of service 02.  

Note: Public-facing sites such as Facebook Live, TikTok, Twitch, 
YouTube, etc., should NEVER be used for telehealth. 

Can I bill for services performed by 
telephone, related to IOP or PHP? 

No, IOP and PHP services are not permitted via telephone. However, 
member check-in and counseling by telephone is permitted, but 
should be billed with the outpatient visit code, along with using the 
GQ modifier and place of service 02. 
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Additional Information: 

Notification of Enforcement Discretion for Telehealth Remote Communications During the COVID-19 
Nationwide Public Health Emergency: 

https://www.hhs.gov/hipaa/for-professionals/special-topics/emergency-preparedness/notification-
enforcement-discretion-telehealth/index.html 

Centers for Medicare and Medicaid Services: 

CMS Guidance for Clinicians: 
https://www.cms.gov/About-CMS/Agency-Information/Emergency/EPRO/Current-
Emergencies/Current-Emergencies-page 

CMS Provider factsheet for Telehealth: 
https://www.cms.gov/newsroom/fact-sheets/medicare-telemedicine-health-care-provider-fact-sheet 

Telehealth Toolkit for General Practitioners: https://www.cms.gov/files/document/general-
telemedicine-toolkit.pdf  

End-Stage Renal Disease Providers Toolkit Here: https://www.cms.gov/files/document/esrd-provider-
telehealth-telemedicine-toolkit.pdf  

Mass Health: 

https://www.mass.gov/masshealth-provider-bulletins

https://www.hhs.gov/hipaa/for-professionals/special-topics/emergency-preparedness/notification-enforcement-discretion-telehealth/index.html
https://www.cms.gov/About-CMS/Agency-Information/Emergency/EPRO/Current-Emergencies/Current-Emergencies-page
https://www.cms.gov/files/document/general-telemedicine-toolkit.pdf
https://www.cms.gov/files/document/esrd-provider-telehealth-telemedicine-toolkit.pdf
https://www.mass.gov/masshealth-provider-bulletins



